Ons blog met alles wat je wilt weten
over aankopen, verkopen en wonen in Valencia

volmacht

Waarom zou je een volmacht aanvragen?

Een Volmacht is iets wat wij van Valencia-property.nl aanraden. En niet zomaar een volmacht, nee señor, een volledige, al zingende, al dansende algemene volmacht waarmee de advocaat alles voor je kan doen… absoluut alles, waarmee hij of zij in wezen jou kan zijn in Spanje. We krijgen natuurlijk veel cliënten die terughoudend zijn om dit te doen, omdat het in andere landen niet normaal is. Volmachten zijn meestal voor specifieke dingen en niet voor algemene zaken. En mensen vertrouwen advocaten niet. Dus als we een volledige algemene volmacht aanraden, worden we vaak geconfronteerd met terughoudendheid. Daarom bekijken we vandaag waarom je een volmacht zou willen, hoe het je aankoop kan redden en waar het nog meer nuttig voor kan zijn.

Sinds de Covid Pandemie is een volmacht steeds belangrijker geworden en we hebben genoeg voorbeelden van waarom, die we je vandaag gaan laten zien.

Ten eerste heeft de Volmacht onze klanten een aantal aankopen en aanbetalingen bespaard toen de lockdown in 2020 plaatsvond. Omdat ze niet konden reizen, konden ze hun aankoop afronden omdat ze de vooruitziende blik hadden om een volledige algemene volmacht op te stellen. Vergeet niet dat het systeem in Spanje meestal een aanbetaling inhoudt, in de meeste gevallen 10%. De eigenaren zouden het recht hebben gehad om het geld van de aanbetaling te houden en het huis aan andere kopers te verkopen als de volmacht er niet was geweest, maar omdat die er wel was, hoefden de klanten alleen maar een schriftelijke machtiging te geven aan de advocaat om de aankoop namens hen te doen (zie meer hierover hieronder).

Dit gebeurde ook toen de tweede lockdown plaatsvond en een van onze cliënten niet kon reizen. De volmacht was ook in dat geval een redder in nood, want laten we zeggen dat de eigenaar een beetje een beetje slinks was en zijn lippen aflikte bij de mogelijkheid om het geld van de aanbetaling te houden en de woning weer te koop te zetten.

Maar niet alleen Covid veroorzaakte problemen, ook banken kunnen problemen veroorzaken. Een voorbeeld: vlak voor de kerstvakantie hadden we een paar lastige verkopen die door moesten gaan. Beide werden geannuleerd op de gestelde dag bij de notaris in de laatste week voor de eerste kerstdag. Eén keer vanwege een bank en de andere keer vanwege…. ja je raadt het al, een bank. De eerste keer was omdat de bank niet in staat was om op de dag zelf de betalingen te kunnen doen omdat hun systeem voor zowel cheques als overschrijvingen niet werkte voor deze specifieke klant. De tweede was omdat ze weigerden de beschrijving van de woning in het kadaster te accepteren.
Voor beide woningen moest de volgende week getekend worden, omdat dat het einde van het aanbetalingscontract was. Die week had slechts een paar dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar en daarom hadden we een probleem, reizen naar huis voor Kerstmis waren al geregeld en betaald en aanwezig zijn bij de ondertekeningen zou in het ene geval een enorm financieel en familiereünie verlies hebben betekend en laten we zeggen familieproblemen in het andere geval. Beide verkopen gingen de week erna door, een waarbij de kopers de volmacht aan hun advocaat gaven om namens hen te tekenen en de andere waarbij de verkoper mij de volmacht gaf om hun huis te verkopen.

Aan wie moet je een volmacht geven?

Ten eerste moet het iemand zijn die je vertrouwt, en je moet hem of haar impliciet vertrouwen. Veel klanten hebben Graham in  het verleden een volmacht gegeven, maar meestal omdat zij al een relatie hadden als vrienden. Sommige verkopers die het land uit zijn geweest, hebben Graham een volmacht gegeven om hun huis te verkopen, meestal omdat ze in een ander land aan de andere kant van de wereld zijn en hem een volmacht geven makkelijker was dan erheen te reizen om te verkopen. Dit is echter niet normaal. Mensen hebben het wel eerder gedaan omdat ze hem kennen en weten dat het moeilijk voor Graham zal zijn om van de aardbodem te verdwijnen omdat zijn adres bekend is, zijn sociale media bekend zijn, het bedrijf bekend is, er overal aanbevelingen voor ons zijn en we dit al meer dan 20 jaar doen, maar het is nog steeds niet normaal (soms eisen de banken zelfs dat de houder van de volmacht een advocaat is).

Sommige mensen geven familieleden een volmacht, maar ook dit is niet normaal omdat mensen deze verantwoordelijkheid niet op hun familieleden willen afschuiven en anderen vertrouwen gewoon niemand in hun familie die betrouwbaar genoeg is om te doen wat ze moeten doen.

Het is veel normaler om de volmacht aan een advocaat te geven en dit is ook degene aan wie je de volmacht zou moeten geven. Maar hoe weet je of je de advocaat kunt vertrouwen? Nou, dat kun je niet. Je moet vertrouwen op onze ervaring, onze contacten en onze aanbevelingen. We zouden geen advocaat aanraden die we niet volledig vertrouwen en om eerlijk te zijn zijn er een aantal advocaten die we kennen die we niet aanraden om een volmacht te geven. Niet omdat ze niet te vertrouwen zijn, maar omdat ze niet betrouwbaar genoeg zijn om het proces naadloos te laten verlopen en de aankoop zonder problemen te laten verlopen. Er zijn ook andere advocaten die we afraden vanwege de kosten, waarover later meer.

Waar kan een volmacht voor gebruikt worden?

Alles en nog wat. Een volledige algemene volmacht is voldoende om als jou op te treden in Spanje of wereldwijd. We stellen over het algemeen een volledige algemene volmacht voor, maar beperkt tot Spanje in plaats van wereldwijd, omdat het daar niet nodig is.

Kan ik de volmacht beperken?

Ja, dat kan. En je kunt het op elke manier beperken die je wilt, in tijd, in gebied of in dingen die de gevolmachtigde voor je kan doen en meer. Meestal raden we echter een algemene volmacht aan, omdat een beperkte volmacht misschien niet de mogelijkheid heeft om iets specifieks te doen, bijvoorbeeld voor een hypotheek tekenen als je pas laat besluit om een financiering te nemen in plaats van de woning met spaargeld te betalen.

Zitten er nadelen aan een volmacht?

De initiële kosten voor iets dat je misschien niet gebruikt is voor sommige mensen een probleem, hoewel het slechts ongeveer 100-200 euro zou moeten kosten om een volmacht op te stellen bij een notaris, het hangt af van het aantal pagina’s. Ook de mogelijkheid dat de volmacht-houder verhinderd is en niet namens jou kan handelen, kan voor sommige mensen een punt van zorg zijn. En als je een piekeraar bent, dan is iemand zoveel macht over je bezittingen en toegang tot je bankrekening misschien niet iets dat goed is voor je gezondheid. Maar afgezien daarvan…

Hoeveel kost een volmacht?

Zoals gezegd kost het opstellen van de volmacht misschien maar 100-200 euro, maar als een advocaat de volmacht moet gebruiken dan zullen ze je meestal kosten in rekening brengen voor die verantwoordelijkheid en dat kan oplopen tot 0,5% van de kosten van het onroerend goed. Waarom? Omdat de belastingdienst ervan uitgaat dat ze gebruik hebben gemaakt van een volmacht en ze dienovereenkomstig kosten in rekening brengt en het is ook een grote verantwoordelijkheid die aan hen wordt opgelegd.

Hoe kan een volmacht nog meer van pas komen?

Je kunt niet alleen een huis kopen met een volmacht, maar je kunt je volmachthouder in wezen ook opdracht geven om alles voor je te doen. Als je de kleine lettertjes leest, en dat zijn er heel wat, dan zul je zien dat de volmachthouder zelfs je schapen over een brug kan drijven, maar meestal kunnen ze dingen doen zoals je vertegenwoordigen bij gemeenschapsvergaderingen in je afwezigheid, reparaties aan het eigendom organiseren en betalen, verzekeringskwesties regelen, geld van je bank halen en betalen om aannemers of goederen en diensten te betalen… je snapt het al, ALLES. Ze zijn in wezen “jou”, dus ze kunnen heel nuttig zijn en dit is natuurlijk de reden waarom je gevolmachtigde iemand moet zijn die je vertrouwt.

Hoe wordt een volmacht gebruikt?

De Vereniging van Advocaten heeft dit heel duidelijk uitgelegd. Een advocaat kan een volmacht gebruiken hoe en wanneer hij maar wil, maar de advocaten waar wij mee werken vertellen ons heel duidelijk dat ze nooit zullen handelen zonder een specifieke schriftelijke instructie van de cliënt. Waarom niet? Je hebt ze tenslotte een volmacht gegeven om voor jou op te treden. Nou, het is gewoon een kwestie om zichzelf in te dekken. Ze willen niet dat je kunt zeggen “Ik heb je nooit gezegd dat je dat huis voor me moest kopen of die hypotheek moest tekenen!”. Ze vragen om een schriftelijke instructie en als ze die niet krijgen, tekenen ze niet. Dit beschermt hen tegen een eventuele terugslag omdat je van gedachten verandert na de aankoop of na het ondernemen van actie namens jou.

De volmacht wordt aan banken, verzekeringsmaatschappijen, contractanten en anderen gegeven om aan te tonen dat de advocaat het recht heeft om je te vertegenwoordigen. Banken hebben een paar dagen nodig om te controleren of de volmacht geldig is voor wat de volmachthouder wil doen, dus het is de moeite waard om het naar de bank te brengen zodra de volmacht is verleend, zodat de advocaat de bankwissels kan krijgen voor de aankoop of overschrijvingen namens jou kan doen. We proberen ook om de volmacht van dezelfde notaris te krijgen waar de uiteindelijke ondertekening voor een woning zal plaatsvinden, omdat dit de zaken gemakkelijker maakt. Als dit niet mogelijk is omdat de volmacht wordt opgesteld op een ambassade of consulaat in een ander land, dan stuurt de advocaat zijn standaard volmacht om in te vullen met de gegevens van de klant in de wetenschap dat de notarissen hier dat formaat accepteren.

Kan ik een volmacht herroepen?

Ja, dat kan. Op elk moment. Je kunt naar een notaris gaan en de volmacht herroepen, maar de meeste mensen doen dit niet tenzij er een goede reden voor is, meestal een meningsverschil met de volmachthouder. Veel mensen nemen gewoon de fysieke volmacht van de advocaat terug en houden het zelf (Dit betekent niet dat de advocaat niet voor je kan optreden, want ze kunnen naar de notaris gaan en om een ander exemplaar vragen als ze dat willen, maar het is meestal genoeg).

Overtuigd?

We begrijpen dat het geven van een volmacht voor sommige mensen een grote stap is, vooral voor mensen uit landen waar advocaten een minder goede reputatie hebben. Maar het nut van een volmacht weegt in onze ervaring veel zwaarder dan de nadelen en het geeft een enorme gemoedsrust als dingen ingewikkeld worden, wat kan gebeuren. Als je je zorgen maakt over het geven van een volmacht, stel ons dan gerust je vragen en we kunnen je misschien geruststellen.

Wil je meer informatie? Vul dan onderstaand contact formulier in
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam
Laat hier een bericht voor ons achter en je telefoonnummer, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Aankoop proces
, , , , ,