Ons blog met alles wat je wilt weten
over aankopen, verkopen en wonen in Valencia

De eerste stap naar het kopen van een huis in Valencia

Als je al eerder contact met ons hebt gehad, dan weet je dat we altijd één ding vragen:

“Vertel ons je wensenlijstje”.

Een wensenlijstje is eenvoudig en bestaat uit slechts drie vragen. Deze vragen vereisen echter meer dan alleen een simpel antwoord. Je zult een beetje moeten nadenken. De drie vragen zijn:

Wat zijn je “Must haves”?
Wat zijn je “Would likes”?
Wat zijn je “Deal breakers”?

Laten we eens kijken naar elk van deze vragen en een aantal typische antwoorden die we krijgen, voordat we je vragen de jouwe in te vullen.

De “must haves”

Als je op zoek bent naar een huis heb je misschien bepaalde aspecten waarover niet onderhandeld kan worden, dit noemen wij de “Must haves”.

In het geval van appartementen omvatten deze niet-onderhandelbare aspecten vaak een lift als de woning boven de tweede verdieping ligt, een balkon of een terras, een minimum aantal slaapkamers of vierkante meters, een tweede badkamer of de mogelijkheid om er een te installeren, misschien moet het een penthouse zijn of vooral snel en efficiënt internet hebben. Laten we ze stuk voor stuk bekijken.

De noodzaak van een lift wordt vaak bekeken vanuit het oogpunt van de toekomstige verkoopwaarde, ouder worden, slechte knieën en het dragen van boodschappen. Ik begrijp deze overwegingen. En er zijn bepaalde dingen waar je niets aan kunt doen, zoals een slechte knie of ouder worden, maar boodschappen kunnen besteld en geleverd worden aan de deur. 

De toekomstige verkoopwaarde wordt gecompenseerd door het feit dat je minder betaalt voor een appartement zonder lift. Soms kan er tussen het kopen en verkopen een lift worden geïnstalleerd, waardoor de waarde van je woning stijgt, dan heb je mazzel.

Sommige mensen zeggen dat een woning die gekocht wordt voor verhuur een lift moet hebben. Niets is minder waar. Er is momenteel zo weinig huuraanbod in Valencia dat je maar een klein aantal potentiële huurders verliest als je appartement geen lift heeft.

Wat betreft de wens voor een balkon of terras, dit is lastig. Je bent beperkt in wat je kunt krijgen als je een ruim terras met ruimte voor tafels en stoelen wilt hebben. Vanwege de bouwstijl in Valencia-Stad ben je beperkt tot de keuze uit een eerste verdieping of een penthouse.

Penthouses met terrassen zijn gewild, dus verwacht flinke concurrentie als je er een wilt kopen, maar je terras is vaak groter dan op een eerste verdieping. 

Oké, op de eerste verdieping heb je misschien niet het mooiste uitzicht, maar het is de buitenruimte waar het de meeste mensen om gaat. Penthouse terrassen zijn vaak te warm in de zomermaanden, tenzij je een houten pergola installeert als dat is toegestaan, en de appartementen zelf zijn vaak kleinere omgebouwde portiersloges met weinig of geen isolatie, tenzij ze uitgebreid zijn gerenoveerd.

Het minimum aantal slaapkamers begrijpen wij, je verwacht dat al je vrienden en familie regelmatig langskomen. Dat doen ze niet vaak is onze ervaring. Tegenwoordig is het echter belangrijk voor mensen om thuis te kunnen werken, een studeerruimte aan huis te hebben of gewoon een kamer weg van de kinderen of familie om te ontspannen, dus die extra slaapkamer kan heel nuttig zijn. Onthoud wel dat slaapkamers in appartementen vaak kleiner zijn en vaak binnenskamers zijn, wat betekent dat je kantoor met een inspirerend uitzicht misschien niet mogelijk is, maar dat je uitkijkt op de lichtschacht in de binnenkant van het gebouw (waardoor je je natuurlijk beter kunt concentreren). De ruimte in Spaanse appartementen wordt vooral  gemeten in vierkante meters in plaats van het aantal slaapkamers. Dit komt doordat binnenmuren meestal gemakkelijk kunnen worden doorgebroken, waardoor vier slaapkamers er bijvoorbeeld drie worden, of een tweede badkamer kan worden gemaakt om de kleinste slaapkamer te vervangen. De vierkante meters veranderen niet.

Als we naar huizen kijken, zijn een aantal van de niet-onderhandelbare zaken vaak dingen als uitzicht (op zee of het platteland), alles gelijkvloers, een vlak perceel, parkeergelegenheid of een garage, een overdekt terras en een onderhoudsvriendelijke tuin.

Sommige van deze aspecten zijn lastig met elkaar te verenigen, bijvoorbeeld uitzicht vereist een hogere ligging en vaak is dit op een heuvel, waardoor de mogelijkheid van een vlak perceel of een woning op één verdieping komt te vervallen. Daarom is het belangrijk om te beslissen over het belangrijkste niet-onderhandelbare op je lijst, is het bijvoorbeeld belangrijker om uitzicht te hebben of een vlak perceel?

En vergeet niet dat Valencia meestal vlak is, zo plat als een pannenkoek in de stad. Daarbuiten zijn er bepaalde gebieden die hoger liggen en uitzicht op het platteland bieden, zoals Olocau, Naquera, Villamarchante en Lliria. Huizen in La Eliana, delen van Ribarroja, op Torres de Portacoeli en in La Pobla hebben meestal het uitzicht op je tuin in plaats van verre uitzichten.

Uitzicht op zee? Heel moeilijk. Sommige van de duurdere huizen in Monasterios en Alfinach in Puzol, sommige eerstelijns strandhuizen in Valencia Stad, Port Saplaya Marina en de buitenwijken van Naquera (ver uitzicht op zee, maar toch uitzicht op zee), maar nogmaals, het vlakke karakter van Valencia betekent dat uitzicht op zee moeilijk is. Je beperkt je opties als uitzicht op zee een “Must have” is.

De meeste villa’s hebben parkeergelegenheid, dus de vraag is meer, garage of carport of gewoon een plek om te parkeren. Als je echt een garage nodig hebt, is dat begrijpelijk, maar onthoud dat veel garages zijn omgebouwd tot woonruimte.

Overdekte terrassen zijn ook gebruikelijk, dus als mensen dat aangeven, vragen we hoe  groot? De meeste mensen vragen om een overdekt en een onoverdekt terras bij het huis, zodat zij van de zon of de schaduw kunnen genieten, afhankelijk van de tijd van het jaar en de sterkte van de zon.

De “Would likes”

Sommige mensen hebben geen “Must haves”, maar geven ons een lange lijst met “Would likes”. We geven de voorkeur aan ten minste een paar “Must haves”, een paar punten die de belangrijkste aspecten van je aankoop vormen, dat helpt bij het plannen van bezoeken. De lijst van “Would likes” is echter vaak veel langer dan de “Must haves” en helpt om een grotere selectie te maken in plaats van het aantal potentieel geschikte woningen te verminderen.

Een vuistregel is dat hoe meer “Would likes” we voor een woning kunnen krijgen, hoe groter de kans is dat je besluit om een bepaalde woning aan te schaffen.

Als je tien “Would likes” hebt opgeschreven en we erin slagen om een selectie van woningen te vinden die ten minste aan zeven van die aspecten voldoen, dan heeft die woning een goede kans om geselecteerd te worden voor bezichtiging. Als het slechts vier of vijf vinkjes aankruist, is die kans minder groot. 

In een stadsappartement zijn enkele typische “Would haves”, een extra slaapkamer (als er een minimum wordt genoemd in de “Must haves”), een garageplaats in het gebouw, in de buurt van supermarkten, restaurants, bars enzovoort.

In het geval van huizen; dan de loopafstand naar een dorp, geasfalteerde wegen tot aan het huis, goede dekking voor mobiele telefonie, een zwembad in de grond in plaats van een verhoogd zwembad, veel schaduw en een verzorgde tuin in plaats van beton rondom het huis, een extra aparte accommodatie voor bezoekers of een gebouw dat kan worden verbouwd voor dit doel.

De “Deal breakers”

Kabels! Het zijn altijd die kabels. Of snelwegen. Of…

Bij appartementen is het; geen licht binnen krijgen. Je komt niet naar Valencia om in een appartement te wonen dat je aan een grot doet denken (tenzij je echt een grotwoning wilt), je komt voor licht en warmte. Appartementen op lagere verdiepingen zijn de minst populaire appartementen volgens de meeste mensen. Geen lokale voorzieningen is een ander, maar dat is niet echt een probleem want in Valencia zijn overal volop voorzieningen. Te ver weg van alles is ook geen probleem, dit omdat Valencia niet al te groot is zodat je nooit ver van het centrum vandaan bent.

Bij huizen zijn het kabels… of nog erger: kabels EN aan een hoofdweg. Hoogspanningskabels komen vaak voor als je online een geweldig huis ziet voor een geweldige prijs. De kabels worden discreet weggeknipt of weggefotoshopt van de foto’s die je ziet. Persoonlijk zie ik het nut er niet van in om ze te verbergen, want als je eenmaal bij het huis bent, sluit je de woning meteen uit en word je boos op de makelaar omdat hij/zij je niet verteld heeft dat deze er zijn.

Andere redenen voor een dealbreaker kunnen zijn: te dicht op het huis van de buren, te veel blaffende honden, gebrek aan privacy, te ver weg van andere huizen (afstanden zijn soms moeilijk in te schatten), lage plafonds (vooral relevant als garages bijvoorbeeld zijn omgebouwd), te veel moeten opknappen, mogelijke toekomstige kosten van urbanisatie door de gemeente of te ver weg van de stad of het vliegveld (of zelfs te dicht bij het vliegveld!).

Laat ons weten wat jouw “Deal breaker” is.

Vul het onderstaande formulier in om samen je eerste stap te zetten om jouw woning in Valencia te vinden, door ons je “Must haves” en “Would likes” te laten weten. Je krijgt er geen spijt van.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
, , , , , , , ,